DE DRIEHOEKJES
DEN HAAG

 

Programma
60  woningen (100m2 – 220m2)
2240 m2 winkels in twee lagen
119 parkeerplaatsen
625 m2 daktuin

Locatie
Centrum Den Haag,

Opdrachtgever
Bouwfonds MAB Ontwikkeling

Opgeleverd
2003

Fotografie
Sjaak Henselmans


Haagse Chique, privacy en rust temidden van het winkel en uitgaanscentrum van de stad.

Transformatie, renovatie en uitbreiding van een bestaand kantoorgebouw uit de jaren zeventig in het historisch centrum van Den Haag dat grenst aan het monumentale pand ‘De Nederlanden van 1845’ van H.P. Berlage.

Uitgangspunt voor het blok was het afmaken van het stedelijk weefsel met respect voor het gebouw van Berlage. Het bestaande kantoorgebouw is gesloopt, alleen kelder en begane grond zijn blijven staan. Het nieuwe gebouw is op de oude constructie gebouwd en uitgebreid tot aan de historische stedelijke rooilijnen.

Tussen het Berlagegebouw en het nieuwe complex is een geborgen openbaar pleintje gelegd dat toegankelijk is via twee hoge toegangspoorten. Aan deze route liggen winkels. Ook is hierdoor de routing in het winkel gebied verbeterd.

Het gebouw bestaat uit zestig appartementen en evenzoveel woningtypes. Iedere plattegrond is specifiek ontworpen op zijn positie in het blok passend binnen dezelfde bouwstructuur. De woningen zijn gesitueerd rond een daktuin voor gemeenschappelijk gebruik, waar rust en groen de sfeer bepalen. De daktuin is door grote openingen visueel verbonden met de stad.

Detaillering en materialisatie zijn gebaseerd op een met het gebouw van Berlage gemeenschappelijke taal, die afzonderlijk herkenbaar is en zichtbaar verschilt. Hoge royale ramen en Franse balkons en erkers op de hoeken nemen het ritme en de verticaliteit van de omliggende bebouwing over waarmee de nieuwbouw zich voegt in haar omgeving en de stedelijke continuïteit hersteld is.

Vera Yanovshtchinsky architecten