Programma
80 appartementen (koop en huur)(…m2-…m2)
8 fokus woningen en 3 groepswoningen

Locatie
Hatert, Nijmegen

Opdrachtgever
Talis Woondiensten, Nijmegen

Opgeleverd
Januari 2008

Fotografie
Luuk Kramer


Herstructurering in naoorlogse woonwijk met zes stadsvilla’s in een park.

Als deel van een herstructurerings operatie  van deze wijk zijn zes woonblokken met sociale en bereikbare huurwoningen, goedkope koopwoningen en woningen voor gehandicapten verschenen. De kwaliteit van deze jaren zestig wijk ligt in een royale en groene openbare ruimte. Hoewel het nieuwe programma een verdichting betekent zijn deze kwaliteiten opnieuw ingezet in het nieuwe ontwerp.

De entree van een blok ligt half verdiept ten opzichte van maaiveld. Op dit niveau ligt ook het parkeren onder en tussen de woongebouwen. Het woonprogramma begint half-verhoogd boven maaiveld, zodat de begane grond woningen verzekert zijn van privacy. Het groen is gemeenschappelijk. Het landschap waar de blokken in staan is een doorlopend grasveld waarop bestaande en nieuwe bomen staan. Het landschap glooit om geparkeerde auto’s aan het oog te onttrekken en de entrees te ontsluiten.

De stadsvilla’s zijn behandeld als sculpturen, kubussen met grillig gevormde insneden. Gevels van glanzende, ruwe antracietzilveren steen. De zilverkleurige kozijnen zijn inkervingen in de strakke kubusvormige blokken. Gekleurd glasmozaïek accentueert de entree-zones.  De entree bevindt zich onder een overstek, bovenop ieder blok bevindt zich een gemeenschappelijke dakterras.

Vera Yanovshtchinsky architecten