Programma
19 Luxe appartementen en parkeergarage

BVO
gbo 2200 m2 bvo 3800 m2

Locatie
Delft Centrum

Opdrachtgever
NL Development

 


Daar waar Vermeer het Gezicht op Delft heeft geschilderd, markeert nu de Zuidkolk deze bijzondere plek in het panoramisch zicht aan de Schie. De stad is veranderd, het uitzicht nog altijd even uitzonderlijk. Dit ‘postzegeltje’ in de stad biedt ruimte aan negentien royale woningen met weidse uitzichten. De gevouwen gevel biedt op de beperkte ruimte de extra ruimte die de woningen haar bijzondere karakter verleent en de architectuur heeft gevormd.

Een ‘gevouwen’ metselwerkgevel van ruime erkers en loggia’s omhult een negentiental luxe appartementen, ontworpen op en rond het panoramisch zicht op de oude stad, de kerktoren en het water. Op grote afstand springt de gebouwplastiek in het oog; een verticale opbouw boven een plint, een uitgesproken dakrand en een patroon van wisselend geplaatste gevelopeningen. Van dichtbij wordt het beeld verrijkt door reliëf van staand- en klezoren-verband, detaillering van kozijnen, balustrades en zonwering. Onder invloed van daglicht, weersomstandigheden en positie van waarneming veranderen metselwerkplastiek dakranddetail en de brons geanodiseerde kozijnen en zonweringen van glansgraad, kleur en diepte. De vlakke verhoogde plint, met blank gelakte houten kozijnen en geprononceerd bovenlicht, biedt plaats aan commerciële ruimte en verhoogd aangelegde maisonette-woningen. Voorgelijmde scherpe metselwerk hoeken, neggen en dilataties, kozijnen, balustrades en zonwering zijn met grote precisie gedetailleerd en uitgevoerd. De mogelijkheden van BIM zijn hier optimaal benut.

 

Na diverse haalbaarheidsstudies van de voormalige kantoorlocatie van 840 m2, heeft VYa ontwikkelaar NL Development met succes benaderd. NL had de wens maximaal in te zetten op uitzicht. Grondige studies naar parkeren, wonen, uitzicht, constructie, energieverbruik en haalbaarheid hebben geleid tot een ingenieuze constructieve opzet met tien verschillende woningtypen verdeeld over 2200m2 gbo. De woningen zijn maximaal gericht op het omringende stadslandschap. De veelal overhoekse raamposities zorgen voor een versterkt ruimtelijke beleving en maken de woning deel van haar omgeving. Verdeling van erkers, loggia’s en ramen weerspiegelt de diversiteit aan plattegronden en maakt elk appartement uniek. Elke bewoner krijgt zijn eigen gezicht op Delft.

Vera Yanovshtchinsky architecten