Programma
52 gestapelde woningen
parkeergarage
voor 47 parkeerplaatsen

Locatie
IJburg, Haveneiland West, Amsterdam

Opdrachtgever
Consortium IJburger Maatschappij

Opgeleverd
September 2003

Fotografie
Sjaak Henselmans


Iedere woning heeft de kwaliteit van een Eigen Huis met individuele invulling van plattegronden, passende bij het gebruik, privacy en een groot terras. Appartementen, eengezinswoningen en beneden-bovenwoningen zijn onderdeel van één homogeen architectonisch geheel dat de wand vormt van de belangrijkste straat van IJburg.

Blok 16a is gesitueerd op een 175 meter lang kavel van 25 meter breedte, gelegen tussen de IJburglaan en de ‘Groene tunnel’, een ecologische watergang. De straatgevel heeft een stedelijk, steenachtig karakter. De achtergevel heeft grote terrassen, is gearticuleerd en gedifferentieerd en sterk informeel van karakter.

De gearticuleerde opbouw van de woningen en de uitgekiende stapeling verzekert een maximale bezonning van het terras en behoud van privacy op het terras en in de woning. De woningen hebben zeer diverse plattegronden: eengezinswoningen, beneden/boven woningen , voor en achterhuizen zijn vermengd met appartementen. Uitgangspunt was maximale flexibiliteit in indeling. Alle woningen hebben een  groot dakterras van ongeveer 15 m2,  gericht op het water of een tuin aan het water gericht op de zon. De basisplattegrond is zo leeg gehouden en de gevel vrij ten behoeven van de vrije indeelbaarheid. Woningen kunnen probleemloos worden uitgebreid met nieuwe bouwvolumes.

Gast-architect Archipel Ontwerpers verzorgde het ontwerp voor de ‘Implantaten’, woningen binnen de hoofdstructuur van het robuuste blok met haar strenge repetitie van ramen. Verbijzonderingen  als de verspringende daklijn en ruime toegangen tot publieke terrassen aan het water verlevendigen het volume verder. De poorten markeren tevens de entrees tot de appartementen. Het hele blok is gebouwd op een half verdiepte parkeergarage.

Vera Yanovshtchinsky architecten