Programma

60 herenhuizen
50 appartementen
collectieve daktuin ism Rrog
parkeervoorziening

poorten ism StudioRap

Locatie
Delft

Opdrachtgever
BPD BNO

Status 
Uitvoering

3D Renders de beeldenfabriek

 


Midden in de crisis is door ons samenwerking met bpd en bno een initiatief ontwikkeld voor de meest zuidelijke locatie van de Spoorzone in Delft. Vertrekpunt was een ontwikkeling die zich zou richten op high tech oplossingen, gezinnen die dicht bij het stadscentrum willen kunnen wonen maar ook kunnen blijven wonen, empty nesters die ook de drukte van de stad op waarde schatten in een plan met een bijzondere architectuur en innovatieve oplossingen.

Woningen moesten de mogelijkheid hebben voor een divers gebruik, waarbij het ook mogelijk zou zijn de begane grond te gebruiken als bijvoorbeeld ‘granny-flat’. kantoor aan huis of een woonfunctie. Voorwaarde was dat het plan als buurtje zou fungeren. In samenwerking met Rrog landschap is een collectieve waterneutrale daktuin ontwikkeld, waarin ook de groen omlijste privé-terrassen onderdeel uitmaken van het waterconcept. De daktuin is verbonden met het openbaar gebied middels een tweetal poorten. De parkeergarage biedt naast de toegang tot de bergingen en het dek ruimte aan fietsparkeerplaatsen op diverse plekken en heeft een rond het parkeren geplaatste fietsroute ten behoeve van een soepel gebruik van de fiets.

De architectuur is licht, verticaal en pandsgewijs opgebouwd. Een keur aan woningtypen afmetingen en gebruiksmogelijkheden is ontstaan gedurende de allereerste ontwikkelfase. Gaandeweg in het traject is besloten de poorten te laten bekleden door een innovatief concept van custom made ‘Delftsblauwe’ tegels naar een ontwerp van StudioRap. de poorten verwijzen naar de vele Delftse hofjes die zowel een openbaar als een zeer prive karakter hebben. Eenmaal binnen waan je je op prive terrein. Voor dit project maken we gebruik van stenen van Janninhof (Duitsland) die in diverse verbanden voorkomen. Grote ramen overvloedige franse balkons. Bij aanvang zijn de voortuinen achtertuin/terrassen en collectieve tuin compleet opgeleverd met alle groen inclusief de bomen.

Vera Yanovshtchinsky architecten