Programma
18 appartementen sociale huur

Locatie
Blaricummer Meent

Opdrachtgever
Gooi en Omstreken

Aannemer
Nikkels projecten bv, Twello

BVO
2200 m2

Start bouw
Najaar 2015

Fotografie
Ronald Tilleman


Een woongebouw voor huurappartementen als een grote Villa. In de nieuwe ontwikkeling Blaricummer Meent wordt dit blok voor 18 huurappartementen van ca 80 m2 gebouwd. Het metalen dak en detaillering, de rijke schakering aan metselwerktypen en de verspringende vensters verlenen het blok een schaal passend bij het dorpse karakter van de Meent.

Het gebouw is ontworpen als een alzijdig volume. Er is een duidelijke hoofdentree aan de pleinzijde en een entree aan de parkeerzijde. Beide entrees komen samen in een ruim trappenhuis waar daglicht via daklichten binnenvalt. Alle woningen en de ruime bergingen zijn toegankelijk vanuit dit centrale trappenhuis. Loggias en entrees zijn geaccentueerd middels een lichte kleur metselwerk. De lichte kleur is als de voering van een kledingstuk gereserveerd voor de ‘interieurs’ aan de gevel. De kozijnen in dit metselwerk hebben een afwijkende kleur.

De schil van het gebouw wordt uitgevoerd in een gemêleerde en rijke zandkleurige steen met diepe voeg. De gehele dakrand wordt uitgevoerd in dezelfde steen verticaal vermetseld en met een afwijkende voeg. Voor het blinde geveldeel rondom de bergingen is een reliëf van horizontale lijnen ontworpen in twee steensoorten. De vensters liggen diep in het metselwerk, verspringen en zijn verbijzonderd middels gekleurde raamstijlen waardoor de gevel een genuanceerde ritmiek krijgt.

Het terrein rondom de bebouwing wordt conform de uitgangspunten van het beeldkwaliteitsplan omzoomd door hagen, daarmee het luxe karakter van deze ‘villa’ benadrukkend.

Vera Yanovshtchinsky architecten