SPORT CENTRUM
AMSTERDAM
Zuid Oost

Programma
Sporthal, zwembaden, fitness

Bouwoppervlak
8500 m2

Locatie
Amsterdam Zuid Oost

Opdrachtgever
Gem Amsterdam stadsdeel zuidoost

Opgeleverd
Voorjaar 2009

Fotografie
Luuk Kramer


Flaneren, zien en gezien worden; sporten in een feestelijke en theatrale setting.

Het Bijlmer Sport Centrum neemt met haar glazen gevel een prominente positie in aan het plein; uitnodigend, toegankelijk en feestelijk. Het is onderdeel van de toekomstige gevelwand aan het Anton de Komplein die zal worden gecompleteerd met woningen en stedelijke voorzieningen van de hand van VYa.

Achter de entree in de centrale hal met horeca-voorziening ontvouwt zich een amalgaam van ruimtes voor sport en recreatie; de verdiepte sporthal, de zwembaden, patio, activiteiten en fitness-ruimte. De hal is de logistieke en ruimtelijke kern van het gebouw, het geeft zicht op zowel de sportzaal als de zwembaden. Aan het eind van de hal ligt een met glas omgeven patio die het gebouw van binnenuit aanlicht. Kleurtoepassing is feestelijk en fris. Materialisering van het interieur is robuust en simpel; hout, beton en tegels bepalen het karakter tezamen met het weidse uitzicht over plein en park.

uit: Architectenweb magazine nummer 23, februari 2009

“De glazen gevel geeft passanten hier gemakkelijk de indruk dat zij deel uitmaken van het zwemparadijs en deze mate van transparantie kenmerkt het hele sportcentrum. Ook binnen geven zichtlijnen het centrum een gastvrij karakter. ”

uit: De Arcam Pocket, Amsterdamse Architectuur 2008-2009

Prijzen en nominaties:

Gekozen tot top zes van de genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2008:

“Het Bijlmer Sport Centrum wordt door de jury gewaardeerd als een aangenaam gebouw met een zeer positieve uitstraling. Een goede ruimtelijke indeling, samen met een grote transparatie heeft een effectieve sociale impact.”

De jury van de Gouden A.A.P. 2008 in het juryrapport.

Vera Yanovshtchinsky architecten