VTV /
ACTIVITEITENCENTRUM
ZUIDERPARK
DEN HAAG

 

Programma
Activiteitencentrum gehandicapten

BVO
1200 m2

Locatie
Zuiderpark Den Haag

Opdrachtgever
Stichting V.T.V. Den Haag

Opgeleverd
December 2004

Fotografie
Luuk Kramer,
Bram Hoogendijk


Een gebouw in een park en een park in een gebouw.

Vrije tijd en vorming voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte gebruikers.

De programma -onderdelen zijn ondergebracht in kleine, ten opzichte van elkaar verschoven volumes en omarmen als het ware het park. De hoofdvolumes hebben grote glasoppervlakken aan de parkzijden. De transparantie wordt visueel versterkt door een buiten de gevel geplaatste houten draagconstructie. Het ritme van de bomen is voortgezet in dat van de stijlen in de glasgevel. Park en interieur lijken hier in elkaar over te lopen.

Vier afzonderlijke volumes huisvesten een centrale ruimte, een zaal voor toneel, zang en dans, atelierruimtes, cursusruimtes en kantoren. Een horeca voorziening bedient ook bezoekers van het Zuiderpark. In het hart van het gebouw ligt een patio die de centrale ruimte visueel met het park verbindt. De tussengelegen ‘stroken’ huisvesten algemene ruimten: Toiletten, garderobe, was- of kleedruimten, bergruimten en alle techniek.

 

Ook in de detaillering is aansluiting gezocht bij de omgeving. De kolommen buiten de gevel zijn in in tweeën gezaagde boomstammen van inlands Douglas. Het dak van de tussengelegen stroken is uitgevoerd als een dakgoot. Hemelwater stroomt over de kopgevels in een grindbed dat rondom het gebouw ligt. Het gebouw is vervaardigd uit natuurlijke materialen als hout, baksteen,  glas en zink.

In 2016 neemt ons bureau een interne verbouwing  ter hand, die aansluit op de gewijzigde bedrijfsvoering van het centrum.

Vera Yanovshtchinsky architecten