Programma
Demontabel flexibel theater

Locatie
Reizend – Voorbeeldlokaties
Scheveningen en Amsterdam

Opdrachtgever
Initiatiefplan ism MDR culturele projecten en the Shipping container theatre bv

Adviseurs
Deerns
Pieters bouwtechniek
Dabt projectmanagement

Status
Planvorming


In samenwerking met Michael de Roo heeft VYA een concept bedacht voor een verplaatsbaar theater. Het idee ontstond in reactie op de op handen zijnde zoektocht van gemeente voor een tijdelijke behuizing van het danstheater aan het Spui in Den Haag.

We hadden de oude Norfolklokatie aan het zuiderstrand aangewezen als interesante en bruikbare lokatie. De Stelconplaten ter plaatse zijn ingezet als fundering. De lokatie is naderhand door gemeente ontdekt en als zodanig in gebruik genomen. Helaas voor ons mooie voorstel. Het voorstel is wederom ingezet voor een leeggekomen bedrijfsterrein in Amsterdam. Als bouwstenen is een inventarisatie gemaakt van oude scheepscontainers die eenvoudig gemodificeerd kunnen worden en dienst kunnen doen als kleedhok, bar, foyer restaurant en met behulp van minimale ingrepen chique en rauw en informeel tegelijk blijven. Als toevoeging is een uitzichttoren en uitkragend restaurant ontworpen dat uitzicht moet bieden over het aangrenzende water; de verkeersroute die gebruikt wordt voor het verschepen van het theater.

Het concept is bedacht als een internationaal functionerende onderneming en al varende zijn eigen reizende reclame. Het concept is concreet uitgewerkt tot een haalbaar plan. Het constructief plan is gemaakt i.s.m. Pieters bouwtechniek Akoustisch onderzoek en bouwbesluit toets zijn gedaan in samenwerking met Deerns. Onderzoek naar organisatie, omvang en functionaliteit van het theater is verricht door en met Michael de Roo. VYA was doende financiering rond te krijgen en heeft een theatergroep gegeïnteresseerd gekregen haar bijdrage hierin te leveren. Financiering, en ontwikkelingen binnen de gemeente Amsterdam, bleken uiteindelijk een te grote hobbel voor realisatie. Het concept wacht nog altijd op een nieuwe kans.

Vera Yanovshtchinsky architecten